Kort om Kunstig intelligens

Banner_blogginnlegg_aiKunstig intelligens har for mange blitt en vane. Så hva er egentlig kunstig intelligens og hvordan kan du bruke denne verktøykassen i din hverdag?

Hva er kunstig intelligens

Kjært barn har mange navn: Kunstig intelligens eller Artificial Intelligence, forkortet til AI eller KI. Vi velger å bruke kunstig intelligens og KI som er de norske termene for fenomenet. Kunstig intelligens refererer til maskiners evne til å utføre oppgaver som før har krevd menneskelig intelligens. Dette inkluderer evnen til å lære, forstå språk, løse problemer, og til og med oppfatte og tolke komplekse data. Selv om den tekstgenererende KI kom som et skudd i nyhetsbildet i desember 2023, har vi lenge opplevd KI i hverdagen gjennom enkle personlige assistenter som Apple sin Siri eller gjennom komplekse systemer som gir oss selvkjørende biler som Tesla.

Så hvordan fungerer Kunstig intelligens?

Kunstig intelligens (KI) begynner sin prosess med innsamling og behandling av store mengder data, som kan omfatte alt fra tekst og bilder til komplekse mønstre og atferd. Denne omfattende dataanalysen brukes til å identifisere mønstre, trender og innsikter. Disse innsiktene er ofte så komplekse og dype at de praktisk talt er utilgjengelige for menneskelig analyse, hovedsakelig på grunn av den enorme mengden og kompleksiteten av dataene involvert.

KI-systemene fungerer på grunnlag av et sett med regler og instruksjoner, kjent som algoritmer, som styrer hvordan de utfører sine oppgaver. Disse algoritmene er ikke statiske; de er dynamiske og stadig under utvikling og forbedrer KI-systemene kontinuerlig. De lærer fra tidligere erfaringer og justerer sine prosesser for å bli mer nøyaktige og effektive. 

Samfunnsmessige utfordringer med KI

Med de teknologiske fremskrittene vi er vitne til følger også noen samfunnsmessige utfordringer som må adresseres. En av de mest fremtredende bekymringene er jobbdisrupsjon og personvern. Med KI som automatiserer flere oppgaver, er det en reell frykt for at mange jobber, spesielt de som involverer rutinemessige eller manuelle oppgaver, kan bli overflødige. Det er viktig å tenke på at ikke KI ikke vil ta over en jobb, men en person som bruker KI i sin jobbhverdag kan ta over en jobb. 

Kunstig intelligens-verktøyene samler, analyserer, og lagrer enorme mengder data og da er det viktig å huske på at man ikke deler personlige opplysninger slik at KI kan bruke dette i videre "arbeid." Hvordan KI skal brukes i bedrifter bør komme tydelig frem i en digital strategi for kunstig intelligens

Hva kan du bruke kunstig intelligens til? 

Er det en ting vi er sikre på så er det at kunstig intelligens effektiviserer arbeid. Kunstig intelligens har et bredt spekter av anvendelser som transformerer mange aspekter av vårt daglige liv og arbeid. 

Når det kommer til innholdsproduksjon har KI gjort sitt inntog ved å assistere i generering av tekst, grafikk, video og musikk, noe som åpner for nye effektive måter å produsere innhold på.I tekstproduksjon er det utmerket å bruke KI for idemyldring og til å lage innhold til artikler. Videre kan KI brukes til å bryte ned innholdet i en artikkel til innlegg på sosiale medier, hvor du ber om forskjellig oppbygging av innholdet til de forskjellige plattformene alt ettersom hvilke tone-of-voice du vil bruke. Dette reduserer tiden og innsatsen som kreves for å produsere kvalitetsinnhold betydelig.

For å skape det visuelle finnes det KI-verktøy som kan hjelpe til med alt fra enkle grafiske elementer og bilder til større videoproduksjoner. I videoproduksjon kan man blant annet bruke KI til alt fra klipping og teksting til det mer avanserte som «dubbing» hvor KI endrer språket og munnbevegelsene til personen i videoen.

I næringslivet revolusjonerer KI kundeservicen med blant annet arbeidsflyter og chatbots som er tilgjengelige for kunden 24/7 for kundehenvendelser. Dette gjør at kundene får raskere responstid og raskere svar på sine spørsmål. Vi har tidligere skrevet en blogginnlegg om Chatbots for din bedrift som det kan være verdt å ta en titt på.

Hvordan kan du effektivisere arbeidet for din arbeidsplass?

HubSpot bruker kunstig intelligens for å effektivisere og forbedre arbeidet for bedrifter på flere måter: Disse funksjonene hjelper bedrifter med fremme vekst og utvikle sterkere forbindelser med kundene.

  • Effektivisering og smartere Arbeid: HubSpot's KI-verktøy automatiserer oppgaver og gir verdifulle innsikter på tvers av plattformen, noe som hjelper med å lage innhold, arbeidsflyter og forbedre dataanalyse​​.

  • Markedsføringsstrategi: Markedsførere kan med KI-verktøy generere innhold, tilpasse kampanjer og analysere data for å drive målrettede og effektfulle markedsføringsstrategier​​ rett i HubSpot. 

  • Salgsfremmende: KI-verktøyene i HubSpot muliggjør automatisering av oppgaver, avdekking av handlingsorienterte innsikter, og personliggjøring av interaksjoner for salgsteam, noe som bidrar til å transformere potensielle kunder til lojale kunder​​.

  • Kundeservice: HubSpot's KI verktøy styrker kundeserviceteam med muligheten til å levere personlig støtte, automatisere arbeidsflyter og gi verdifulle innsikter som driver kundelojalitet​​

  • Innholdsproduksjon: KI-verktøyene hjelper innholdsprodusenter med å automatisere opprettelsen av nettsteder, optimalisere SEO-strategier og levere målrettede og engasjerende opplevelser til publikum​​.

Så hva skjer fremover

Kunstig intelligens ikke lenger et fjernt konsept fra fremtiden, men en realitet som allerede har endret vår hverdag både privat og i jobbsammenheng hvor KI har vist seg å være en uvurderlig ressurs. Vi står ved begynnelsen av en ny æra preget av kunstig intelligens, og vi har nok bare sett starten til nå. Det er opp til oss å omfavne denne teknologien, lære av den, og bruke den på en riktig måte for å skape en mer effektiv og tidsbesparende arbeidshverdag.

Last ned gratis ressurser for bruk av Kunstig intelligens

Vi har satt sammen en pakke med ressurser som tar for seg hvordan man kan gå frem for å ta i bruk kunstig intelligens. Disse ressursene tar for seg:

  • Når man bør, og ikke bør, bruke Chat GPT
  • Sett tydelige guidelines for innholdet, en mal til prompting
  • Sjekkliste for forbedring av KI-generert innhold
  • Implementering av KI i bedriften
  • Supercharge your workday with Chat GPT

Last ned ressursene ved å følge ut skjemaet nedenfor:

Yvonne Røiseland Urke blog-avatar

Yvonne Røiseland Urke

Yvonne jobber som digital markedsfører i Dikom og har erfaring fra netthandel, innholdsproduksjon og annonsering. Hun har en bachelorgrad i markedskommunikasjon fra BI.