Hvordan gjøre krav på en uoffisiell side på Facebook

Hvordan gjøre krav på en uoffisiell side på FacebookDu har kanskje opplevd det? Plutselig eksisterer det en side på Facebook, kan være for bedriften din eller en organisasjon du er medlem av, som du eller noen andre ikke har opprettet. Hvorfor skjer dette, og hvordan kan du ta kontroll over denne uoffisielle siden?

Hvorfor opprettes det uoffisielle sider på Facebook?

Når en besøkende sjekker inn på Facebook, men ikke fant Facebook-siden din, vil en uoffisiell side automatisk bli opprettet. Denne siden har ingen administrator og vil da leve sitt eget liv på Facebook med mindre du kontakter Facebook og gjør krav på siden.  Det er viktig at du eier alle sosiale medier som de besøkende bruker. Ved å gjøre det kan du ta eierskap til merkevaren og eie kommunikasjonen med dine besøkende. Denne prosessen vil bestå av to skritt:

  1. Gjøre krav på den uoffisielle siden og overta som administrator
  2. Slå sammen den uoffisielle siden med den offisielle, hvis den eksisterer

Hvis man ikke har en offisiell side på Facebook fra før kan man velge å bruke den tidligere uoffisielle siden etter at man har fått administrator rolle for denne.

1. Forberedelser før du kontakter Facebook

Facebook vil kreve at du kan dokumentere at du er rettmessig eier av den uoffisielle siden. Vi har kommet frem til en måte å gjøre dette på og som har fungert. 

Dette er det du bør sørge for er på plass før du kontakter Facebook:

  • Navnet på den uoffisiell siden og den offisielle siden er like eller ligner. Navnet på bedriften bør fremkomme begge steder
  • Som administrator må du ha en e-postadresse koblet til din personlige Facebook-konto som har en relevans til bedriten/organisasjon. F eks mittnavn@firmanavn.no hvor firmanavn er det samme som navnet på Facebooksiden, både den offisielle og den uoffisielle siden. Legg til bedriftens e-postadresse til din personlige facebook-konto: Gå til "Om", "Kontakt og grunnleggende informasjon" og deretter til "E-post" "Rediger". 

2. Hvordan gjør krav på en uoffisiell side på Facebook?

Tjenesten for å gjøre krav på en uoffisiell side er ikke tilgjengelig i Norge. Dette vises hvis du ser på en uoffisiell side og du ikke har en knapp for å kreve overtagelse av eierskapet til siden:

Skjermdump uoffisiell side fbFor å løse dette må du ha en IP-adresse fra USA slik at du "faker" at du sitter i USA.  Da vil det se slik ut:

claim-facebook-page

Dette kan du gjøre ved å bruke en tjeneste for å bytte til IP-adresse fra USA. Et verktøy vi bruker er Tunnel Bear, som er en plug-in til Google Chrome. Etter at du har byttet til IP-adresse fra USA trenger du kun å refreshe nettleseren hvor du har den uoffisielle Facebooksiden åpen. Du skal da få knappen tilgjengelig. Se skjermdump over.

Når du har fått knappen "Er dette din bedrift?" klikker du på den. Da vil dette vinduet komme opp, som viser hvilken uoffisiell side du ønsker å gjøre krav på. 

Krev tilgang til facebookside - starte prosessen med facebook

Det første valget, merge into verified page er ikke ikke mulig å velge. Du må velge Claim and verify  hvor du må laste opp dokumentasjon som bekrefter at du har en forbindelse med bedriften/organisasjonen.
Når du klikker "Fortsett" vil du få en oversikt over de typer dokumenter som er godkjent.

Gjøre krav på facebook side. Godkjent dokumentasjon

Når du velger "Send inn" vil kravet gå til Facebook. 

Vær tålmodig. Det kan ta noe tid før du hører fra Facebook.

3. Hvordan slå den uoffisielle siden sammen med den offisielle?

Etter at Facebook har sjekket forespørselen din og gitt deg rettighetene til å administrere den uoffisielle Facebook-siden kan du slå sammen sidene.

Gå til den tidligere uoffisielle siden som du nå administrere, klikk på "Innstillinger" i øverste høyre hjørne. Gå ned på siden og klikk på "Slå sammen duplikat av sider".

Slå sammen duplikate sider

I neste vindu blir du bedt om å velge den uoffisielle siden, og siden du ønsker å slå den sammen med (den offisielle).

Se skjermdump fra Facebook under:

informasjon om sider som blir slått sammen - facebook 

NB! Innhold fra den uoffisielle siden som  innlegg, bilder og brukernavnet blir slettet under sammenslåingen. Hvis du ønsker å ta vare på det kan du klikke på linken "Finn ut hvordan du laster ned og lagrer sideinnholdet".

Liker-klikk og innsjekkinger fra begge sider blir kombinert og vist på gjenværende side. Folk som liker den uoffisielle siden blir informert om sammenslåingen. 

Ønsker du hjelp til å komme igang?

Vi har fulgt denne prosessen flere ganger for noen av våre kunder. Ønsker du hjelp til å gjennomføre en slik sammenslåing kan vi hjelpe deg med det.

Ja, vi vil ha hjelp til å ta kontroll over en uoffisiell facebook-side

Kjersti Bakke blog-avatar

Kjersti Bakke

Jobber som senior rådgiver. Har mer enn 20 års erfaring innen webdesign, webutvikling og SEO/SEM. Sertifisert i HubSpot innen CMS, marketing, salg, service i tillegg til partner-sertifisering. Jeg er Dikom sin rådgiver innen analyse og rapportering og har sertifisering i Google Analytics og Google Ads. Har flere års erfaring fra elektrobransjen som selger, Program Deployment Manager og Network of Excellence Manager. Her med ansvar for å lede et internasjonalt nettverk med webredaktører.