Google og kunstig intelligens

Google og kunstig intelligens

Google har stått for mye av den teknologiske utviklingen siden oppstart i 1998. Det hele startet som et forskningsprosjekt i en garasje da teknologien for Page Rank ble utviklet. De siste årene har utviklingen for Google vært fokusert rundt bruk av kunstig intelligens. Kanskje enda mer nå med generative språkmodeller som gjelder. 

Visjonene til Google er "Samle all verdens informasjon å gjøre den universell og forståelig". De er nå inne i sitt tredje tiår med fokus på klima og klimatiltak.

Hvor mange brukere har Google?

Google har en rekke plattformer som globalt brukes av over 1 milliard brukere.  Google er verdens største søkemotor og det gjøres  7 milliarder søk hver dag på verdensbasis. Dette betyr gode muligheter for bedrifter. Ved å fokusere på brukeren vil resultatene komme.
(Kilde: Martin Angeltveit Baltzersen, Industry Head, Google Norge)

De viktigste plattformene til Google 

Google har en rekke plattformer. Her har vi listet de som er alment tilgjengelig. 

 • Google Søk - verdens mest populære søkemotor. Det brukes av milliarder av mennesker hver dag for å finne informasjon på nettet.
 • Gmail - populær e-posttjeneste som tilbyr gratis e-postkontoer til millioner av brukere.
 • YouTube - verdens største videodelingsplattform. Den brukes av milliarder av mennesker hver dag for å se videoer.
 • Google Maps - populær kart- og navigasjonstjeneste. Den brukes av millioner av mennesker hver dag for å finne vei og planlegge reiser.
 • Google Chrome - populær nettleser som brukes av milliarder av mennesker hver dag. Er i dag også den mest brukte nettleseren i Norge.
  Kilde: Statcounter https://gs.statcounter.com/browser-market-share/all/norway#monthly-202211-202311 
 • Android - operativsystem for mobiltelefoner som brukes av milliarder av mennesker over hele verden.
 • Google Cloud Platform - suite med skytjenester som tilbyr en rekke funksjoner for bedrifter og utviklere.
 • Google Play - app-butikk som tilbyr millioner av apper og spill til Android-brukere.
 • Google My Business - gratis verktøy fra Google for bedrifter som ønsker å forbedre sin tilstedeværelse på nettet og tiltrekke seg flere kunder. 
 • Google Bard - generativ språkmodell utviklet av Google. Denne kan brukes for inspirasjon eller generere utkast til tekster osv. 

Vi kunne også lagt Google Analytics og Google Ads i denne oversikten. Dette er ikke kanaler som er veldig synlig for brukerne, men viktige plattformer for bedrifter som ønsker å annonsere og måle resultater.

 

Litt bakgrunn om endringene og fremveksten i bruk av data

"The fourth shift of computing" er et begrep som brukes av eksperter for å beskrive den nåværende æraen innen databehandling som er kunstig intelligens.

De tidligere store endringene er:

 1. Overgangen fra manuelle beregninger til main-frame datamaskiner på 1950 og 60-tallet. Dette var med på å effektivisere arbeidet med beregninger og gjøre beregningene mer korrekt.
 2. Fremveksten av personlig datamaskin som skjedde på 1970 og 80-tallet. Dette gjorde databehandling tilgjengelig for vanlige mennesker
 3. Internett og mobil som skjedde på 1990 og 2000 tallet. Dette gjorde det mulig for å koble seg til hverandre. Og mobilen gjorde det mulig å holde seg oppdatert og bruke datamaskin på farten.

Og så tilføyer vi nummer fire: 

 1. Fremveksten av kunstig intelligens og maskinlæring, i tillegg til andre datadrevne teknologier. Bruken av kunstig intelligens og maskinlæring har potensiale til å endre, for ikke snakke om revolusjonere, måten vi lever, lærer, jobber og samhandler. Det kan også brukes til å automatisere oppgaver, ta beslutninger og forstå verden rundt oss på nye måter. 

Det siste innen kunstig intelligens er språkmodellene som slo kraftig ned når ChatGPT ble lansert i november 2022. Bare etter fem dager var det registrert over 1 million brukere.  

Hvordan bruker Google kunstig intelligens i sine plattformer og tjenester?

Google bruker GPT-modeller i en rekke av sine tjenester, inkludert:

 • Google Søk bruker GPT-modeller til å forbedre relevansen av søkeresultatene. Modellene kan for eksempel brukes til å forstå konteksten til et søk, og til å finne relevante resultater fra både tekst og kode.
 • Google Assistant bruker GPT-modeller til å forstå og svare på spørsmål fra brukere. Modellene kan for eksempel brukes til å generere svar på åpne spørsmål, eller til å oversette språk.
 • Google Translate bruker GPT-modeller til å forbedre nøyaktigheten av oversettelsene. Modellene kan for eksempel brukes til å forstå konteksten av en setning, og til å velge den mest passende oversettelsen.
 • Google Cloud tilbyr en rekke tjenester som bruker GPT-modeller, inkludert: 
  • Natural Language API: Denne API-en kan brukes til å behandle naturlig språk, for eksempel for å generere tekst, oversette språk eller svare på spørsmål.
  • Cloud Natural Language Processing: Denne tjenesten tilbyr en rekke funksjoner for å behandle naturlig språk, for eksempel for å klassifisere tekst, finne nøkkelord eller analysere følelser.

Google bruker også GPT-modeller i en rekke andre eksperimentelle tjenester og produkter, for eksempel:

 • LaMDA er en stor språkmodell som kan generere tekst, oversette språk, skrive ulike typer kreativt innhold og svare på spørsmål på en informativ måte.
 • DALL-E er en generativ kunstig intelligens som kan generere bilder fra tekstbeskrivelser.

Google er fortsatt i gang med å utvikle bruken av GPT-modeller i sine tjenester. Selskapet ser på muligheten til å bruke modellene til å forbedre en rekke andre tjenester, for eksempel:

 • Google Maps kan bruke GPT-modeller til å generere mere informativ innhold.
 • Google Photos kan bruke GPT-modeller til å organisere bilder og finne bilder som er relatert til hverandre.
 • Google Play kan bruke GPT-modeller til å anbefale mer relevante apper og spill til brukere.
Googles bruk av GPT-modeller er et eksempel på hvordan kunstig intelligens kan brukes til å forbedre eksisterende produkter og tjenester. Google er et av mange selskaper som investerer i forskning og utvikling av kunstig intelligens, og selskapets bruk av GPT-modeller er et tegn på at kunstig intelligens vil spille en stadig viktigere rolle i våre liv i årene som kommer.

Grunnlag som driver kunstig intelligens

Hva kan du gjøre innen markedsføring for å legge til rette for bruk av kunstig intelligens?

Ved å fore dine plattformer/kanaler med nok data, og riktig data, kan kunstig intelligens hjelpe deg med å oppnå dine mål for din bedrift.

Dette er våre råd for hvordan du kan legge til rette:

 • Installer Google Analytics 4 på dine nettsider
 • Sør for å spore viktige hendelser som brukerne gjør på dine nettsider
 • Tilordne en verdi til konverteringene
 • Knytt markedsføringskanalene dine sammen. Dette kan gjøres f eks via Google Tag Manager
 • Sett opp rapporter som viser resultater på viktige KPIer i f eks Googles Looker Studio
 • Sørg for at du følger personvernlovgivningen slik at du ber om samtykke der det er nødvendig

Ved å følge disse trinnene kan du legge til rette for å bruke kunstig intelligens på en måte som vil påvirke markedsføringen din positivt.

Trenger du hjelp til å sette opp kanaler og/eller koble de sammen?

Vi har ekspertise innenfor Google sine plattformer i tillegg til CRM og sosiale medier. Vi kan bistå med råd eller gjøre jobben for deg. Fyll inn skjema hvis du ønsker at vi setter opp et møte. 

Kjersti Bakke blog-avatar

Kjersti Bakke

Jobber som senior rådgiver. Har mer enn 20 års erfaring innen webdesign, webutvikling og SEO/SEM. Sertifisert i HubSpot innen CMS, marketing, salg, service i tillegg til partner-sertifisering. Jeg er Dikom sin rådgiver innen analyse og rapportering og har sertifisering i Google Analytics og Google Ads. Har flere års erfaring fra elektrobransjen som selger, Program Deployment Manager og Network of Excellence Manager. Her med ansvar for å lede et internasjonalt nettverk med webredaktører.